Zittingen

Hiermee vestigen wij uw aandacht op een openbare zitting van de Raad voor de Journalistiek in het gebouw van het NUV, Hogehilweg 6, 1101 CC te Amsterdam.

Wanneer u bij de behandeling van een klacht aanwezig wilt zijn, dan dient u zich van tevoren aan te melden bij het secretariaat. Wij attenderen u erop dat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is.

Vrijdag 23 februari 2018


13.30 uur
Klacht van G. van Dam tegen Trouw over de publicatie “Ik ook. Maar ik kan het niet vertellen.” van de hand van J. Brandt Corstius. Volgens klager heeft de krant geen (correct) wederhoor toegepast en ten onrechte nagelaten te onderzoeken of voor de beschuldiging aan zijn adres voldoende grondslag bestond. Er is sprake van eenzijdige en suggestieve berichtgeving, waardoor hij al op voorhand is veroordeeld, aldus klager. Verder meent hij dat zijn privacy verder is aangetast dan in het kader van de berichtgeving noodzakelijk was.

14.15 uur
Klacht van G. van Dam tegen M. van Nieuwkerk en De Wereld Draait Door (BNNVARA) over een uitzending waarin J. Brandt Corstius aan het woord is gelaten over de publicatie van zijn hand in Trouw. Klager stelt dat door de uitzending zijn privacy onnodig is aangetast en dat ten onrechte geen wederhoor is toegepast. Verder voert hij aan dat de berichtgeving eenzijdig en tendentieus was, en dat DWDD heeft nagelaten deugdelijk feitenonderzoek te verrichten.

15.00 uur
Klacht van de Orde der Transformanten tegen R. van Brakel, A. Rooijakkers en J. Mom over een uitzending in Radio EenVandaag (AVROTROS) van het item “Schrijven over sektes leidt tot pesterijen en intimidatie”, waarin C. Damen is geïnterviewd over haar boek ‘Ik was gek van geluk’. Volgens klaagster bevat de uitzending criminaliserende, onjuiste beschuldigingen aan haar adres. Zij meent dat ten onrechte geen onderzoek is verricht naar de grondslag van de beschuldigingen en dat is nagelaten wederhoor toe te passen. Er is sprake van eenzijdige, tendentieuze en misleidende berichtgeving, aldus klaagster.

15.45 uur
Klacht van T. Felen tegen H. Graat en De Gelderlander over het artikel “Een flat vol met vieze kakkerlakken”. Volgens klager is op onjuiste wijze aandacht besteed aan zijn dispuut met de woningbouwvereniging over de kakkerlakkenplaag in zijn woning. Bovendien is in strijd met gemaakte afspraken een herkenbare foto van hem bij het artikel geplaatst, aldus klager. Ten slotte maakt hij bezwaar tegen de wijze waarop de krant zijn klacht heeft afgehandeld.  

Daarnaast behandelt de Raad een zaak buiten aanwezigheid van partijen.

In het eerste half jaar van 2018 zijn verder zittingen gepland op 16 maart, 6 en 20 april, 25 mei en 15 juni. Nadere informatie over de klachten die tijdens een zitting mondeling worden behandeld volgt ongeveer een week voor de zitting. Wijzigingen worden voorbehouden.