Blog

Is een robot een betere journalist?

door Frits van Exter

‘Kan een robot voor de Raad voor de Journalistiek worden gesleept als er een fout is gemaakt? Wie is dan verantwoordelijk?’ Kennelijk aan het denken gezet door de laatste berichten over geautomatiseerde berichtgeving, stelde journalist Dirk Bayens ruim een maand geleden deze vraag op Twitter. Hij werd meteen doorverwezen naar mij – ik was tenslotte toen al zeven dagen voorzitter.

Bekijk complete blogpost | 0 reacties

Bekentenissen van een 'Boris Boef'

door Frits van Exter

De Raad voor de Journalistiek is een verschrikkelijke instelling – het leek mij goed om in mijn eerste blog als voorzitter er geen doekjes om te winden.
Ik spreek uit ervaring. In de jaren dat ik voor Trouw werkte, viel het nog wel mee: een handvol zaken en slechts in een enkel geval kwam de Raad tot het oordeel dat de klacht ‘gegrond’ was. Maar eenmaal bij Vrij Nederland beland, trad er kennelijk een proces van radicalisering in. Van de vier keer dat ik me in ruim zeven jaar als hoofdredacteur diende te verantwoorden, was het drie keer mis. Tot overmaat van ramp werd begin dit jaar nog een herzieningsverzoek genadeloos naar de prullenmand verwezen. Mijn benoeming lijkt daarom niet voor de hand te liggen: Boris Boef zou ook niet snel in toga met bef verschijnen.

Bekijk complete blogpost | 1 reactie

Ook corruptie is met nuances te beschrijven

door Folkert Jensma

Strafzaken worden doorgaans verslagen als tenniswedstrijden – met zwart-wit uitslagen over winnaars en verliezers. Het Openbaar Ministerie leed onlangs bijvoorbeeld een 'pijnlijke nederlaag' in de strafzaak tegen oud-senator en locaal politicus Jos van Rey (71), volgens sommige koppenmakers was die zelfs 'dodelijk'. De Rechtbank Rotterdam legde half juli van Rey namelijk een vrij milde (taak) straf op.  

Bekijk complete blogpost | 0 reacties

Soms is een verdachte ‘Turks’ maar meestal niet

door Daphne Koene

Mag een journalist iemands nationaliteit of etnische herkomst vermelden in zijn berichtgeving? Het is een gevoelig onderwerp waar het expertisecentrum voor gelijke behandeling en discriminatiezaken Art.1 MN onlangs een debat over organiseerde. In de uitnodiging werd de vraag gesteld of media gebruik maken van framing. Maar het antwoord lag al besloten – heel stellig en voorzien van een uitroepteken – in de titel “De media draaien door! - Debat over framing van minderheden”. Wie framet er nu wie?

Bekijk complete blogpost | 0 reacties

naar archief