1999/52 ongegrond

Beslissing van de Raad voor de Journalistiek
inzake de klacht van

S.K.A. Brown

tegen

B. van Hout en J. Broekhoven

Bij brief van 7 april 1999 met vier bijlagen heeft S.K.A. Brown te Amsterdam (klager) een klacht ingediend tegen B. van Hout en J. Broekhoven (betrokkenen).
Hierop heeft M.G. Kroonbergs, hoofdredacteur van het Veronicablad, gereageerd in een brief van 21 mei 1999 met één bijlage.

De zaak is behandeld ter zitting van de Raad van 15 juli 1999 zonder dat partijen daarbij aanwezig waren.

DE FEITEN

In het Veronicablad van 13 februari 1999 wordt in een artikel van de hand van Broekhoven, aandacht besteed aan het televisieprogramma Back Site, gepresenteerd door Van Hout en uitgezonden door Veronica. In een 'personal file' van Van Hout wordt onder het kopje 'wapenfeiten' onder meer genoemd: ontmaskering Steve Brown (voor 'Peter R. de Vries'), schrijver van het geruchtmakende boek 'Steve Brown, supercrimineel'. In een daaropvolgend interview zegt Van Hout over Brown: Steve Brown wordt nog steeds aangehaald, maar is voor mij al lang passé. Het was voor mij gewoon een verhaal.

DE STANDPUNTEN VAN PARTIJEN

Volgens Brown stelt Van Hout in het artikel dat hij een 'supercrimineel' is, welke kwalificatie volgens hem onwaar is. Hij stelt nooit te zijn veroordeeld voor een strafbaar feit. Vanwege zijn plannen om Rechten te gaan studeren hecht hij zeer aan een correcte weergave van zijn verleden.

Hoofdredacteur Kroonbergs betoogt dat Brown onmogelijk kan ontkennen dat hij een actieve rol in het criminele circuit heeft gespeeld. Hij heeft daar zelf openhartig over gesproken in zijn boek 'Een drugsbaron in spijkerbroek' en in een interview in het Veronicablad van 11 januari 1997. In het door hem gepresenteerde Veronicaprogramma 'Zware jongens' gebruikte hij zijn criminele verleden zelfs als handelsmerk.

BEOORDELING VAN DE KLACHT

Brown gaat uit van de onjuiste veronderstelling dat Van Hout hem in het artikel een supercrimineel noemt. Dat woord komt echter uitsluitend voor in de titel van het in het 'personal file' genoemde, door Van Hout geschreven boek 'Steve Brown, supercrimineel'. Het vermelden van deze titel levert op zichzelf geen klachtwaardige journalistieke gedraging op. Het artikel bevat ook voor het overige niets dat tot het oordeel zou kunnen leiden dat betrokkenen de grenzen hebben overschreden van hetgeen, gelet op de eisen van journalistieke verantwoordelijkheid, maatschappelijk aanvaardbaar is.

BESLISSING

De Raad acht de klacht ongegrond.

De Raad verzoekt betrokkene Broekhoven deze beslissing integraal of in samenvatting in het Veronicablad te publiceren.

Aldus vastgesteld door de Raad op 30 augustus 1999 door mr. J.B. Fleers, voorzitter, mr. D.T. Dalmolen, prof. drs. E. van Thijn, J.M.P.J. Verstegen en drs. K.J. van der Zande, leden, in tegenwoordigheid van mw. mr. I.H.J. Konings, secretaris.

Uitspraak 1999-52