Frits van Exter nieuwe voorzitter Raad voor de Journalistiek

14 april 2016

Het bestuur van de stichting Raad voor de Journalistiek heeft gistermiddag journalist Frits van Exter (60) benoemd als voorzitter van de Raad, de onafhankelijke instantie voor zelfregulering van de media. Hij is in januari teruggetreden als hoofdredacteur bij Vrij Nederland, waar hij in 2008 begon. Van Exter zet zijn loopbaan voort als zelfstandig journalist. Hij volgt in september Folkert Jensma op, die de voorzittersfunctie ad interim waarneemt sinds november vorig jaar, na het vertrek van Hans Laroes. “De benoemingscommissie van Raad en bestuur droeg Van Exter unaniem voor”, zegt Jensma. “We verheugen ons op een voorzitter met veel ervaring, gezag en een groot engagement voor de journalistiek’’.

Foto: Paul H. de Bruin

Van Exter wil als nieuwe voorzitter een bijdrage leveren aan de versterking van het gezag van de Raad. “Goede journalistiek onderscheidt zich ook in de wijze waarop ze verantwoording wil afleggen, klachten serieus neemt en eventuele missers rechtzet. Dat is in de eerste plaats de eigen verantwoordelijkheid van journalisten en media. Maar de Raad biedt de mogelijkheid van een onafhankelijk, zorgvuldig oordeel. Daar kan de journalistiek alleen maar haar voordeel mee doen, ook al weet ik uit eigen ervaring dat zijn oordeel pijnlijk kan zijn.”

Na de afronding van zijn studie aan de School voor Journalistiek in Utrecht – waarbij hij stage liep bij De Telegraaf en Haagse Post – vervulde Van Exter diverse journalistieke functies bij dagblad Trouw. In 1992 won hij de Nederlandse Prijs voor de Dagbladjournalistiek. Hij trad in 1996 als adjunct toe tot de hoofdredactie van Trouw en was daar van 1998-2007 hoofdredacteur. Tot zijn aantreden bij Vrij Nederland was hij bij PCM Uitgevers belast met verschillende redactionele projecten.

Daarnaast had Van Exter in de loop der jaren tal van journalistieke nevenactiviteiten. Hij was onder meer bestuurslid van de Stichting Jaarprijzen voor de Journalistiek ‘De Tegel’ en jurylid van de Prijs Nieuwsblad Journalistiek en De Tegel. Momenteel is hij voorzitter van de Stichting Persvrijheidsfonds. Vanwege zijn aantreden als voorzitter van de Raad voor de Journalistiek, zal hij die functie op korte termijn neerleggen.

De Raad voor de Journalistiek wordt gefinancierd door de dagbladen, tijdschriften, omroepen en nieuwssites en heeft als sanctie de kracht van het gezamenlijk oordeel, dat betrokken media overnemen ter publicatie. De Raad is paritair samengesteld uit journalisten en andere deskundigen uit de mediawereld.

Meer berichten